Personalul său i-ar fi sfătuit pe parlamentari să reclame bani pentru case deja achitate
“Femeilor şi bărbaţilor din Marea Britanie le spun: v-am dezamăgit groaznic. Trebuie să ne asumăm cu toţii vina şi, în măsura în care şi eu am avut una, îmi cer scuze”.
Acestea au fost cuvintele prin care Michael Martin, preşedintele Camerei Comunelor, şi-a anunţat ieri demisia, făcând istorie în cea mai longevivă democraţie a lumii. Demisia survine ca urmare a scandalului izbucnit după ce cotidianul The Daily Telegraph a dezvăluit cheltuielile “neruşinate” ale deputaţilor britanici (cheltuielile pentru întreţinerea piscinei, pentru mâncarea pisicii, înfrumuseţarea grădinii etc). Oficialul (apartinic, deoarece, prin convenţie, preşedintele Camerei Comunelor trebuie să demisioneze din partidul din care face parte după ce este ales) a anunţat că îşi va părăsi funcţia pe 21 iunie pentru a permite alegerea unui nou preşedinte.
“De când am ajuns în Camera Comunelor, acum 30 de ani, am simţit întotdeauna că forul se simte cel mai bine atunci când este unit”, şi-a motivat Martin gestul. Însă unitatea a funcţionat de data aceasta împotriva lui – 23 de membri ai Camerei Comunelor (atât laburişti aflaţi la guvernare, cât şi din opoziţia conservatoare) au semnat o moţiune cerând demisia sa imediată.
Rezistenţă la penibil
Decizia de a demisiona a venit însă abia după ce s-a anunţat că Daily Telegraph nu va suporta o anchetă a poliţiei pentru că a dezvăluit cheltuielile parlamentarilor (în aceeaşi anchetă, Telegraph relata că stafful lui Martin i-a încurajat pe parlamentari să solicite ipoteci fictive pentru case achitate deja).
Dezvăluirile făcute de presă au dus la demisiile mai multor deputaţi, iar altora li s-a cerut să-şi părăsească funcţiile. Chiar premierul Gordon Brown a solicitat demisia lui Elliot Morley, membru al Camerei Comunelor, care şi-