In cadrul audierii la Comisia juridica a Senatului pe marginea reformei in justitie, ministrul Catalin Predoiu a afirmat ca elaborarea codurilor juridice s-a transformat, dupa consultarile de la Cotroceni din 26 februarie, dintr-un subiect tehnic intr-o disputa politica. Ministerul Justitiei este in grafic cu masurile care tin exclusiv de institutie in ce priveste indeplinirea conditionalitatilor CE, insa asteapta schimbarea de mentalitate a magistratilor, a mai spus marti Predoiu, citat de Mediafax.
In 2004, cand au fost adoptate legile magistratilor si ale CSM a existat un castig "cel putin teoretic" al sistemului judiciar, a opinat Predoiu, insa Consiliul a inteles unidirectional scopul sau. "Multi dintre magistrati sunt foarte buni, si se vede prin deciziile pe care le dau". De la politicieni, ministrul asteapta "modernizarea legislatiei". "Daca nu va interveni mult asteptata schimbare de mentalitate, se va pune in cauza insasi arhitectura acestuia" (a CSM-ului, n.red.), a spus Predoiu.
Elaborarea codurilor juridice s-a transformat intr-o disputa politica
Transferul subiectului celor patru coduri aflate in dezbatere de la abordarea specialistilor juridici la abordarea politica, mediatica, sub presiunile audientei, a "tabloidizat" chestiunea, afirma ministrul Justitiei. Dupa intalnirea de la Cotroceni din februarie, pe marginea conditiilor de indeplinit in virtutea mecanismului de verificare si monitorizare din partea Comisiei Europene, discutia asupra celor patru coduri a devenit "o disputa politica".
Iata cele mai importante declaratii ale ministrului Catalin Predoiu:
Este incontestabila nevoia de a avea noi coduri si se pare ca nimeni nu a negat acest aspect. Din pacate, atitudinea fata de aceste proiecte si tendinta de politizare excesiva a subiectului au afectat din start credibilitatea in fata publicului. Lips