Toate elementele componente ale plantei (flori, scoarţă, fructe, rădăcini) au valoare medicinală. Datorită proprietăţilor laxative, diuretice, emoliente şi sudorifice, preparatele din soc contribuie la detoxifierea organismului. Infuzia din flori acţionează împotriva răcelilor, bronşitei, dar şi în bolile de rinichi. Infuzia de fructe, scoarţă şi de rădăcini de soc este diuretică şi produce o stare de relaxare generală a organismului. Ceaiurile de soc sunt recomandate ca adjuvant în tratamentul bolilor de plămâni.
Mod de folosire
Infuzia se prepară din două linguriţe de flori uscate şi din 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se infuzează cinci minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se beau câte trei ceaiuri pe zi, după mesele principale, în afecţiuni ale căilor respiratorii, în stări febrile şi în răceli. Socata, o băutură revigorantă, se prepară din 6 inflorescenţe de soc, 10 litri de apă, 2 lămâi, un kilogram de zahăr şi 10 boabe de orez. aIngredientele se lasă la macerat trei-cinci zile, în funcţie de temperatura camerei. Se strecoară şi se păstrează la rece.
Toate elementele componente ale plantei (flori, scoarţă, fructe, rădăcini) au valoare medicinală. Datorită proprietăţilor laxative, diuretice, emoliente şi sudorifice, preparatele din soc contribuie la detoxifierea organismului. Infuzia din flori acţionează împotriva răcelilor, bronşitei, dar şi în bolile de rinichi. Infuzia de fructe, scoarţă şi de rădăcini de soc este diuretică şi produce o stare de relaxare generală a organismului. Ceaiurile de soc sunt recomandate ca adjuvant în tratamentul bolilor de plămâni.
Mod de folosire
Infuzia se prepară din două linguriţe de flori uscate şi din 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se infuzează cinci minute, se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se beau câte trei ceaiuri pe zi, după mesele principale, în afecţiuni ale căilor resp