Daca decizia lui Traian Basescu de a candida pentru un nou mandat este legata de criza economica, asa cum afirma, sau daca este vorba despre o strategie electorala este putin relevant in acest moment, pentru ca tot ceea ce putem face este sa dezbatem pe marginea unor speculatii. Faptul ca Emil Boc ar putea fi considerat o solutie de rezerva nu este nici el atat de surprinzator. La urma urmei, Basescu a vorbit despre aceasta posibilitate inca din 2005, cand in fata studentilor de la Stanford a evocat numele lui Emil Boc sau Adriean Videanu drept candidati viabili.
Mai interesant este ca, tot cu acel prilej, Traian Basescu lansa celebra formula "Marea Neagra – lac rusesc", care a fost considerata de unii un gest de verticalitate neobisnuit si i-a fost imputata de altii ca o tensionare inutila a relatiei si asa complicate cu Rusia. Afirmatiile lui Basescu de la intalnirea cu ambasadorii UE, asa cum sunt ele citate de raportul ambasadorului austriac obtinut de agentia NewsIn, ridica mai multe intrebari in privinta atitudinii presedintelui fata de Moscova.
In primul rand, cum se explica diferenta de atitudine fata de Ucraina si de Rusia in privinta scandalului de spionaj Floricel Achim-Marinov Zikolov? Bucurestiul a ales sa faca public faptul ca a expulzat doi atasati militari ucraineni, dar a trecut sub tacere ca a expulzat si trei diplomati rusi, lucru pe care l-am aflat abia duminica dintr-un document diplomatic. Presa ucraineana a sugerat ca aceasta dubla masura este explicabila printr-o intelegere care ar fi intervenit intre Moscova si Bucuresti cu ocazia vizitei ministrului de Externe, Cristian Diaconescu. Dupa ce spionul KGB Herman Simm, a fost condamnat in Estonia, NATO a decis sa expulzeze doi diplomati rusi, printre care pe fiul ambasadorului rus la Uniunea Europeana, Vladmir Cijov. Pe acest fond, autoritatile romane au decis sa faca public