China va deveni in urmatorii ani a doua putere din lume "care va conta" alaturi de SUA, iar Uniunea Europeana va fi pe locul trei, asta daca va invata sa vorbeasca pe o singura voce, a declarat ministrul britanic de externe David Miliband, citat de The Guardian.
Aceasta este una din rarile ocazii in care un oficial de rang inalt de la Londra vorbeste deschis despre pozitia Uniunii Europene in lume, avand in vedere ca Marea Britanie a cantat fals de mai multe ori in cadrul corului comunitar inca de la aderarea sa in 1973. Trebuie remarcat insa ca laburistii, aflati in prezent la putere, au fost mai atasati de UE in comparatie cu opozitia conservatoare.
In timpul mandatului fostului premier laburist Tony Blair (1997-2007), s-a pus chiar problema renuntarii la lira sterlina in favoarea euro, propunere respinsa de Gordon Brown, actual prim-ministru, care ocupa atunci functia de ministru de finante.
China, puterea indispensabila a secolului 21
Potrivit lui Miliband, care a acordat un interviu cotidianului britanic, China reprezinta "puterea indispensabila" secolului 21, cu un cuvant decisiv in privinta economiei globale, a incalzirii climatice si a comertului mondial.
"China devine o putere indispensabila pentru secolul 21, asa cum fostul secretar de stat Madeleine Albright spunea in 1998 ca SUA sunt esentiale la finele secolului trecut", a declarat oficialul, care a adaugat ca, in prezent, China e indispensabila economic si va deveni de nelipsit in discutiile despre o serie larga de alte probleme.
Ministrul britanic de externe a apreciat ca un moment important a ascensiunii Chinei a reprezentat-o prezenta sa de la summit-ul G20 (grupul principalelor state industralizate si al economiilor emergente) de la Londra, care a avut loc luna trecuta. Presedintele Chinei, Hu Jintao, a fost in capitala britanica seful de stat al singurei tar