Tinerii pot trăi alături de părinţi dacă fiecare dintre membrii familiei respectă nevoile celuilalt. Sursa: Shutterstock
Cum costurile implicate de cumpărarea unei locuinţe sunt exorbitante pentru mulţi tineri, frecvent a - ceştia aleg să se mute cu părinţii unuia dintre ei. Pentru ca mai multe generaţii să reuşească să convieţuiască în aceeaşi casă este necesar ca fiecare membru din familie să ţină cont de nevoile celuilalt, spun psihologii. Chiar dacă despre bătrâni se spune că sunt pisălogi, nu trebuie uitat faptul că experienţa lor poate fi de folos în momentele critice.
Limitele aduc armonie
„Problema majoră nu este că în aceeaşi casă locuiesc mai multe generaţii, ci că nu se pun limite. De exemplu, trebuie ca mama să înţeleagă că, chiar dacă este casa ei, nu are voie să intre peste soţia fiului atunci când aceasta găteşte şi să-i dea indicaţii. Când nu se impun limite, se poate ajunge la certuri”, afirmă Cristiana Alexandra Levitchi, psiholog la cabinetul Sensart din Capitală.
Atunci când părinţii ajung la şantaje de genul „asta e casa mea şi fac cum vreau eu”, copiii nu trebuie să cedeze. Din contră, trebuie să le spună că, în aceste condiţii, tinerii nu pot decât să se mute în altă parte. „Se poate trăi frumos împreună dacă fiecare respectă nevoile celuilalt. De exemplu, tinerii ar trebui să înţeleagă faptul că părinţii au voie să dea mai tare sonorul televizorului. De cealaltă parte, părinţii trebuie să accepte că tinerii nu se pot culca la fel de devreme ca ei”, este de părere Cristiana Alexandra Levitchi.
Mentalităţile, orgoliile şi posesivitatea fac ca relaţiile să funcţioneze sau nu. „Dacă mama e posesivă va dori ca ea să fie gospodina familiei, dar trebuie să înţeleagă că trebuie să gătească doar pentru soţ. Toate aceste neînţelegeri pot duce atât la rupturi între cei doi tineri, cât şi într