Peisajele din grădină şi locuinţa însăşi sunt mult mai bine puse în evidenţă de corpurile de iluminat. Sursa: IKEA
Oferta de pe piaţă este extrem de variată: găsiţi de la sisteme care funcţionează pe bază de baterii solare până la numere de casă luminate, pitici de grădină, corpuri de iluminat pentru trepte ori suspendate, care vă ajută să vă des curcaţi mult mai bine atunci când ajungeţi noaptea acasă.
Numere de casă vizibile pe timp de noapte
Atunci când vă gândiţi la de coraţiile de exterior trebuie să aveţi grijă ca acestea să se asorteze şi cu celelalte elemente care se află în grădina dum neavoastră. De exemplu, este lipsit de gust dacă într-o grădină rustică veţi amplasa sisteme de iluminat din plastic.
O variantă de bun-gust pot fi aşa-numitele corpuri de iluminat arhitecturale. „Nu se văd, sunt încastrate în pământ. Se observă doar lumina pe care o emană. Cu ajutorul acestor produse, care se numesc şi proiectoare, puteţi pune în evidenţă orice alt obiect din grădină. Le puteţi aşeza sub un copac sau lângă o fântână arteziană”, recomandă Doru Calangea, directorul companiei Demco Impex, firmă specializată în importarea şi distribuirea corpurilor de iluminat şi instalaţiilor electrice.
Tot pentru exterior puteţi alege spoturile de iluminat. Le puteţi aşeza astfel încât să lumineze o intrare sau un perete.
O alegere potrivită sunt şi piticii, nişte stâlpişori mici şi cilindrici. Aceştia pot da lumină de jur-împrejur, dintr-o parte în alta, pe o latură sau pe mai multe. Îi puteţi pune inclusiv în vârful gardului. „Mai sunt şi pitici gen ciupercă, ce pot fi amplasaţi în jardiniere şi dau lumină la un metru-doi în jurul lor”, mai spune Doru Calangea.
Sisteme de iluminat care se pot dovedi extrem de utile sunt cele care se pot încastra în trepte şi care vă scapă de neplăceri