Libraria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu va fi joi, de la ora 17.00, gazda unui eveniment în premieră. O dublă lansare de carte, în prezenţa autorilor, Ioana Pârvulescu şi Alex Ştefănescu, care au ales Sibiul ca loc al primei lansări pentru volumele „Întoarcere în secolul 21” şi „Cum să te ratezi ca scriitor”. Invitaţi sunt Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas, şi scriitorul sibian, Dragoş Varga.
Volumul „Cum să te ratezi ca scriitor” este aşteptat cu mare interes încă de anul trecut, când cunoscutul critic Alex Ştefănescu îşi anunţa intenţia de a reuni comentariile sale critice din „România literară” şi „Ziarul de duminică” într-o carte pe care se gândea, la vremea aceea, să o intituleze „Cărţi proaste”.
„În momentul în care m-am hotărât să scriu o carte (bună) despre cărţile proaste care invadează librăriile, m-am gândit, bineînţeles, şi la un titlu. La Editura Humanitas m-am prezentat cu titlul „Două sute cincizeci de cărţi proaste”. Gabriel Liiceanu, în al cărui fel de a fi gravitatea se asociază cu spiritul ludic, mi-a propus un subtitlu parodic-ceremonios, de tratat filozofic: „Câteva metode sigure de a te rata ca scriitor”. Ulterior, Lidia Bodea a revizuit, cu o delicată fermitate, ansamblul titlu-subtitlu, şi a ajuns şi la o nouă formulă: un titlu plus două subtitluri. Am îmbrăţişat-o imediat (formula) şi am scris cu voluptate pe pagina de gardă: „Cum te poţi rata ca scriitor - Câteva metode sigure - Două sute cincizeci de cărţi proaste”“, spune Alex Ştefănescu.
Despre noua sa carte, „Întoarcere în secolul 21”, Ioana Pârvulescu spune: „Deşi e viaţa mea aici, nu cred că există vreo pagină care să-mi aparţină numai mie. Suntem cu toţii în ea. Cumva, cartea aceasta seamănă cu secolul în care s-a născut: e plină de nelinişte, deşi n-a uitat încă de tot să râdă.“