Rustic sau japonez, gazonul nu trebuie să lipsească dintr-o grădină care se respectă. Sursa: Gardena
Orice grădină, ca să fie desăvârşită, trebuie să aibă porţia ei de gazon. Pentru un covor verde ornamental puteţi planta un gazon japonez sau rustic. Aceste două tipuri de gazon conţin şi seminţe de flori. Gazonul japonez nu creşte mult în înălţime, conţine seminţe de plante mici, de toate culorile, pe când cel rustic, un gazon înalt, are seminţe de flori sălbatice.
Seminţele ambelor tipuri se pot achiziţiona în cutii de 500 de grame, la 30-40 de lei, cantitate suficientă pentru a acoperi 15 mp de teren. Aceste tipuri de gazon nu se tund, doar se udă.
„Rulouri” sau semănare
Pentru obţinerea gazonului exis tă două alternative: semănarea seminţelor sau rulourile de gazon, care se întind pe locul ales, se calcă bine, se udă şi se întreţin apoi ca orice iarbă. „Avantajul rulourilor de gazon este acela că, încă de la început, firele de iarbă sunt uniforme, culoarea este verde-crud şi nu există buruieni sau goluri. După doar câteva zile, dacă pământul este bine irigat, rădăcinile vor pătrunde în solul pe care rulourile s-au montat, ca şi cum ar fi crescut acolo”, spune Ovidiu Petrache , directorul general al companiei Rulouri de Gazon SRL. Un metru pătrat costă trei euro.
Cealaltă varaintă, semănarea, se recomandă să fie făcută la sfârşitul lunii august. Pregatirea terenului înainte de semănat este foarte importantă. Pământul trebuie curăţat de buruieni şi săpat la o adâncime de 30 cm. Cu trei-patru zile înainte de semănat, pământul se udă zilnic. Imediat după plantare, solul se greblează, pentru ca seminţele să nu fie luate de vânt, şi se tasează bine pământul folosind un rulou nivelator. În 7-14 zile toate firele de iarbă trebuie să iasă. Cât despre preţ, seminţele costă şapte lei/per kg.
Testar