Românii care cumpără un autoturism nou dintr-un alt stat membru vor plăti taxa şi în ţară, înainte să o recupereze pe cea din străinătate. Sursa: Reuters
Dacă vreţi să vă cumpăraţi o maşină din Germania sau Franţa, va trebui să plătiţi taxa pe valoarea adăugată (TVA) de două ori. Pe lângă această cheltuială, va trebui să vă mai rezervaţi câteva zile şi nişte bănuţi şi să faceţi încă un drum până acolo pentru a vă recupera valoarea TVA din acel stat. Aceasta este noua găselniţă a Fiscului românesc, în goana după fonduri la bugetul de stat. Într-un an de criză, populaţia nu mai are bani să cumpere la fel de multe produse şi servicii, iar exporturile au scăzut.
Din acest motiv, la care se adaugă creditarea blocată, companiile nu mai au aceleaşi afaceri şi aduc mai puţini bani la vistieria statului.
În primul trimestru, veniturile bugetare au scăzut cu 5,5% faţă de perioada similară de anul trecut.
Toţi românii, pedepsiţi pentru infracţiunea unora
Argumentul autorităţilor pentru modificarea legislaţiei privind TVA este că existau destui răufăcători care îşi înmatriculau autoturismele fără să plătească taxa în cauză. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), aceste persoane fizice cumpărau automobilul dintr-un alt stat membru, achitând TVA aferentă. La întoarcerea în România, îşi înmatriculau maşina, după care făceau un alt drum în afară cu actul de înmatriculare, pe baza căruia acel stat îi returna suma aferentă TVA.
Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, a declarat, ieri, că a primit un memoriu de la circa 20 de companii care comercializează autoturisme, în care acuză asemenea practici ale unor persoane fizice de concurenţă neloială.
Înmatriculare după plata TVA
Conform noilor reglementări, care au fost adoptate deja în şedinţa de guver