Presedintele SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercala, spune ca in eventualitatea in care BCR ar avea nevoie sa-si suplimenteze capitalul, societatea pe care o conduce va participa la operatiune.
"Daca se va face majorare de capital la BCR nu cred ca vreun SIF va rata ocazia sa participe. Totusi, dupa datele noastre, nu cred ca ne vom face probleme cu BCR-ul sau BRD-ul in aceasta privinta. Oricum, nicio majorare de capital la BCR nu se poate face fara acordul SIF-urilor", spune Fercala.
Dominic Bruynseels, CEO al BCR, a afirmat recent ca este probabil ca si banca pe care o conduce sa aiba nevoie de o majorare de capital odata ce BNR va majora cerinta minima de solvabilitate, de la 8% la 10%, precizand ca nu este clar la ce data va intra in vigoare aceasta cerinta.
De cealalta parte, directorii SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5) nu sunt siguri ca vor participa si evita sa se pronunte la aceasta data pana la momentul in care majorarea va fi certa.
"Nu stim ce hotarare vom lua. Trebuie sa facem niste calcule de rentabilitate si la momentul acesta sunt prea multe incertitudini. Nici ei nu stiu sigur daca vor face majorare sau nu, daca se va face cu prima sau fara", spune Florian Buzatu, directorul economic al SIF Oltenia.
Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, spune ca nu a luat inca in discutie posibilitatea realizarii unei majorari de capital la BCR si ca va adopta o decizie numai dupa ce aceasta operatiune va deveni certa, fara sa ofere mai multe detalii.
Reevaluarea participatiilor la BCR a urcat activele SIF in aprilie
Pachetele de peste 6% pe care fiecare SIF le detine la BCR, cea mai mare banca autohtona, reprezinta principala avere a societatilor de investitii financiare.
La finele lunii aprilie, fiecare SIF isi evalua participatia la BCR la o valoare de peste 311 mil. lei (74 mil. euro), suma care ia in ca