Cat ati plati pentru a citi un articol online? Dar pentru a va juca sau viziona un videoclip? Acest lucru incearca sa-l afle cele mai importante corporatii media, prin introducerea unui model de business pentru continutul online.
Dupa ani de zile in care informatia pe Internet a fost gratuita, din ce in ce mai multe companii isi propun sa taxeze vizitatorii pentru vizionarea continutului realizat de profesionisti, mai ales ca urmare a pierderilor suferite in media clasica (ziare, CD-uri etc), din cauza crizei economice.
Unul dintre cei mai importanti promotori ai acestui model de business, Rupert Murdoch, presedintele News Corporation, a anuntat recent ca va incepe sa taxeze accesul la articolele online ale ziarului The Times.
"Suntem in mijlocul unei dezbateri epocale despre valoarea continutului si este clar, pentru multe ziare, ca modelul actual nu functioneaza", a spus Murdoch, citat de Financial Times.
De altfel, atat The Wall Street Journal (detinut de News Corp), cat si Financial Times se numara printre putinele publicatii care taxeaza, in prezent, pentru unele articole de pe site-urile respective.
Dezbarea nu se refera doar la presa online, dimpotriva. Se vorbeste despre infiintarea unei platforme pentru televiziune online, care ar pune la dispozitia clientilor programe TV gratis, daca platesc abonamentul pentru cablul clasic.
Dupa ce a reusit sa recupereze o mica parte din veniturile pierdute din cauza pirateriei si distributiei ilegale online, prin iTunes si alte servicii de download legale, industria muzicala incearca sa gaseasca o modalitate de a percepe taxa pentru videoclipurile difuzate online. In acest sens, Universal Music lucreaza deja cu YouTube, in vederea realizarii unui nou site de muzica, Vevo, sustinut din reclame.
Insa directorul executiv al Warner Music, Edga