Curtea Europeana de Justitie a decis marti ca legislatia Germaniei, care permite doar persoanelor cu studii in domeniul farmaceutic sa detina farmacii, este in conformitate cu normele europene.
Decizia a fost luata dupa ce in Germania un lant de farmacii a reclamat aceasta lege.
In 2006, autoritatile din Saarland din Germania au permis deschiderea lantului de farmacii "Doc Morris". Farmacistii au actionat in instanta statul, in conditiile in care legea prevede ca farmaciile nu pot fi detinute decat de persoane cu studii in domeniu, si nu de corporatii, relateaza Deutsche Welle.
Autoritatile din Saarland si-au sustiut cauza la Curtea Europeana de Justitie, sustinand ca aceasta lege, existenta si in Italia, nu este in conformitate cu legislatia europeana.
Legea vegheaza ca patronii sa nu puna profitul mai presus de client
Curtea a decis insa ca legislatia este corecta, protejand clientii in conditiile in care farmacistii ar putea sa fie supusi presiunilor din conducerea companiei si obligati sa puna profitul mai presus de interesele clientului.
Autoritatile germane au salutat decizia Curtii. "Detinerea unei farmacii de catre un farmacist asigura provizii medicale, independent de interesele legate de capital si de piata", a declarat marti ministrul Sanatatii german, Ulla Schmidt.
Curtea Europeana de Justitie lasa insa la latitudinea fiecarei tari daca legislatia va prevedea ca patronii de farmacii sa aiba studii in domeniul farmaceutic.
In Romania, majoritatea farmaciilor sunt detinute de oameni de afaceri, numai personalul care se ocupa cu comercializarea medicamentelor avand studii in domeniul farmaceutic.
Curtea Europeana de Justitie a decis marti ca legislatia Germaniei, care permite doar persoanelor cu studii in domeniul farmaceutic sa detina farmacii, e