Numarul curselor este cu aproape 30 mai mic fata de anul trecut, dar agentiile mizeaza pe un grad de ocupare mai mare, principalele destinatii fiind Turcia, Grecia, Spania, Tunisia sau Egipt, potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Aproape jumatate din cursele charter vor fi operate spre Turcia.
Analiza ZF a luat in calcul o capacitate medie a unei aeronave de 120 de locuri si un pret mediu pe loc de 200 de euro. „Anul trecut au mers in vacante pe curse charter aproape 200.000 de persoane, numar care speram sa se mentina si anul acesta. Desi vor fi mai putine curse, mizam pe un grad de ocupare mai mare si pe efectuarea lor in procent de 95%", a spus Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT.
Transportul cu avionul reprezinta 40% din pretul total al unui pachet de vacanta in strainatate. „Capacitatea unei aeronave variaza de la 50 de locuri pana la 200 de locuri in functie de destinatie", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours, care va opera anul acesta trei zboruri charter pe Antalya (Turcia), doua zboruri pe Creta si doua pe Rhodos, si cate unul pe insula Kos (Grecia), Palma de Mallorca, Tenerife si Sardinia. El a mai spus ca aeronavele cu care se va zbura spre aceste destinatii au 186 de locuri.
„Referitor la zborurile charter se observa o prudenta mai mare in planificarea acestora. Touroperatorii nu au mai riscat si nu au supralicitat in privinta numarului saptamanal de curse", a declarat Traian Badulescu.
Cele mai multe curse charter sunt programate pe Turcia, 40 de zboruri in total pe destinatiile Antalya, Kusadasi, Bodrum, Izmir si pe Grecia (27 de zboruri)."Au inceput sa se consolideze aliante intre mai multi touroperatori pentru a umple aeronavele ce zboara catre anumite destinatii", a spus Badulescu. El a mai adaugat ca prin aceasta strategie se va evita operarea aeronavelor