Producătorii agricoli se plâng de faptul că autorităţile nu au o strategie concretă pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii. Fiecare ministru care a condus Agricultura în ultimii 20 de ani a anunţat că va reface sistemele de irigaţii şi va lupta împotriva secetei. Totul a rămas doar la stadiul de vorbe. Dacă la începutul anilor ’90, în România erau irigate 3,3 milioane de hectare de terenuri agricole, dintr-un total de 9,4 milioane de hectare cultivate cu cereale, în prezent, fermierii se roagă la Dumnezeu să plouă ca să aibă ce treiera la toamnă.
„În prezent, România are posibilitatea de a iriga aproximativ 400.000 de hectare de terenuri agricole, dar, din păcate, nu sunt irigate decât o foarte mică parte dintre acestea“, ne-a declarat Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură (Agrostar).
În urmă cu doi ani, fostul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Decebal Traian Remeş, a făcut mare vâlvă cu un program de combatere a secetei. Reprezentanţii MADR anunţau, în anul 2007, că vor moderniza sistemele de irigaţii care vor deservi 1,5 milioane de hectare de terenuri agricole.
„Totul a rămas doar la stadiul de vorbe. Nu se aplică nicio strategie. Noul ministru (n.r. – Ilie Sârbu) nu a luat nicio iniţiativă de a combate seceta prin refacerea sistemelor de irigaţii, a împăduririi şi a plantării de perdele forestiere“, spune reprezentantul Agrostar. Nici în mandatul fostului ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, nu s-au refăcut sistemele de irigaţii.
„Într-un an de zile nu am apucat să fac o strategie. Am încercat să o continui pe cea din mandatul ministrului Remeş, de combatere a secetei. Am cerut Guvernului o suplimentare a bugetului pentru crearea de noi sisteme de irigaţii. Totul a rămas la stadiul de proiect”, a declarat Dacian Cioloş.