In ultimele luni, legea salarizarii unice a bugetarilor a fost intens dezbatuta, toate categoriile de bugetari dorind un loc cat mai in fata in grila de salarizare, pentru a beneficia de o marire cat mai mare a salariului. Nimic rau in esenta, insa aplicarea acestei legi asa cum doreste ministrul Muncii, respectiv in urmatorii 3-4 ani, poate declansa un val de concedieri in sectorul privat. Am sa explic mai jos de ce.
In acest moment, salariul minim pe economie este de 600 lei, cel mediu este prognozat sa atinga 1800 lei in 2009 iar in sectorul bugetar, salariul mediu este cu 20% mai mare decat cel mediu pe economie (avem o situatie de-a dreptul debila in care cei care produc banii, castiga mai putin decat cei care ii consuma).
Acum, sa vedem ce inseamna corelarea in doar 3-4 ani a salariilor bugetarilor conform noii legi de salarizare. Aceasta lege presupune aducerea aproximativ la acelasi nivel a salariilor diferitelor profesii aflate pe aceeasi treapta de salarizare, prin cresterea salariilor mici. Pe scurt, un profesor de liceu gradul I, se afla pe aceeasi treapta de salarizare cu un Curier de Relatii din MAE, singura problema fiind faptul ca acesta din urma castiga de 4 ori mai mult decat profesorul de liceu.
Prin urmare, salariul profesorului va creste cu minim 100-150% in urmatorii 3-4 ani, pentru a ajunge la un nivel cat de cat decent comparativ cu venitul bugetarului din MAE. Exista insa cu mult mai multi profesori decat curieri, astfel incat peste 75-80% dintre persoanele aflate la acelasi nivel al grilei de salarizare vor avea lefurile marite. Si nu vorbim despre o marire de 20-30-40%, ci despre o dublare in cel mai rau caz.
Generalizand la nivelul intregului sector bugetar, din cei 1.4 milioane de slujbasi ai statului, minim un milion vor avea salariile dublate sau chiar triplate in urmatorii 3-4 ani astfel incat, con