Excedent comercial, datorii externe mici si adoptarea timpurie a reformelor economice sunt principalele atuuri ale Cehiei in fata turbulentelor economice care au ingenuncheat multe dintre tarile din Est.
Criza economica mondiala a lovit puternic Europa Centrala si de Est incepand din toamna anului trecut, alungand investitorii din regiune, provocand un declin dramatic al exporturilor si al monedelor locale si fortand majoritatea tarilor din zona sa apeleze la finantare externa pentru a nu intra in incapacitate de plata.
Singura zona in care turbulentele nu se resimt foarte puternic, iar riscurile sunt puternic diminuate este cea a tarilor care au intrat deja in zona euro - cum este cazul Sloveniei si al Slovaciei. Acestea nu doar ca sunt protejate in fata fluctuatiilor valutare, dar sunt percepute de investitori ca aflandu-se deasupra unei plase de siguranta - un atu important intr-un moment in care criza financiara incepea sa se transforme tot mai accentuat intr-o criza de incredere.
Cehia rezista pe cont propriu
Totusi, nici de cealalta parte - a tarilor care sunt membre ale Uniunii Europene, dar care nu au adoptat inca moneda unica europeana - lucrurile nu sunt in totalitate gri, diferentele majore existente intre tarile din Europa Centrala si de Est determinand economistii sa trateze diferit situatia fiecareia. Daca Letonia si Ungaria au fost fortate sa accepte banii de la FMI pentru a nu intra in incapacitate de plata, Cehia se mentine inca pe pozitii si infrunta pe cont propriu turbulentele.
In conditiile in care expresii precum deficit comercial si de cont curent sau datorie externa aproape au intrat in vocabularul comun in tarile din regiune, Cehia a inregistrat in 2008 un excedent comercial de 35,5 mld. coroane (1,31 mld. euro), iar in februarie anul acesta avea un excedent de cont curent de 17,1 mld. coroane (circa