Noua banci europene - franceze, austriece, grecesti si italiene - si-au reafirmat angajamentul de a-si sustine subsidiarele din Romania in intalnirea care a avut loc la Bruxelles, la initiativa Comisiei Europene, informeaza un comunicat al CE. In saptamanile urmatoare, fiecare dintre ele va trimite o scrisoare autoritatilor romane prin care se vor angaja sa indeplineasca obiectivele stabilite in intalnirea anterioara, din martie, la Viena. Masurile respective prevad mentinerea expunerilor pe Romania si recapitalizarea subsidiarelor de aici.
Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit Group, Société Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank aui fost bancile prezente la Bruxelles, alaturi de reprezentanti ai BNR, Comisiei Europene si Fondului Monetar International. La intalnire au mai fost prezenti reprezentanti ai Bancii Mondiale, BERD, BEI, BCE si reprezentanti ai ministerelor finantelor si ai autoritatilor de supraveghere bancara din Franta, Austria, Grecia si Italia.
De la intalnirea de la Viena, BNR a facut teste de stres, al caror rezultat a fost discutat cu bancile. Concluzia acestora confirma faptul ca bancile sunt bine capitalizate si au suficiente lichiditati. In intalnirea de marti de la Bruxelles, bancile au cazut de acord sa trimita fiecare scrisori prin care sa reafirme ca isi respecta obiectivele asupra carora s-a cazut de acord la Viena - inclusiv cresterea preventiva a ratei de adecvare a capitalului de la 8 la 10% pe perioada derularii imprumutului de la FMI si CE. Bancile comerciale vor fi obligate sa asigure un nivel al ratei de solvabilitate (raportul intre fondurile proprii si activele ponderate in functie de riscuri) de 10%, calculata in baza testelor de stres. Pentru a ajunge la acest nivel bancile trebuie sa suplimenteze capitalul.
Aceste masuri, arata Comisia