Reafirmarea angajamentelor băncilor străine cu operaţiuni în România de a susţine subsidiarele din ţară, împreună cu programul multilateral de finanţare, vor ajuta piaţa bancară să suporte mai uşor criza, vor reface încrederea investitorilor şi permit revenirea la creştere economică, potrivit CE. În urma efectelor negative ale crizei financiare globale asupra economiei României, autorităţile române au solicitat susţinerea balanţei de plăţi de către Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. La finanţare mai participă Banca Mondială, BERD, BEI, IFC şi MIGA, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Succesul programului de reformă macroeconomică şi sustenabilitatea balanţei de plăţi depind într-o măsură semnificativă de implicarea băncilor străine în România.
ANGAJAMENTE
La 26 martie, băncile mamă a nouă mari bănci cu operaţiuni în România, respectiv Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank, au declarat la Viena că vor menţine expunerea pe piaţa din România şi vor majora, dacă va fi nevoie, capitalul subsidiarelor.
De la reuniunea de la Viena, Banca Naţională a României a efectuat teste de stres, rezultatele au fost discutate cu băncile, concluziile confirmând că sunt bine capitalizate şi au un nivel suficient de lichidităţi.
În urma discuţiilor de la Bruxelles, care au avut loc marţi, cele nouă bănci mamă au convenit să semneze, în maxim 30 de zile, perioadă în care înţelegerile vor primi aprobarea formală a fiecărui board, scrisori de angajament individuale cu Banca Naţională a României privind menţinerea liniilor de finanţare la nivelul din martie.
Aceste angajamente, care includ majorarea, pentru precauţie, a ratei de adecvare a capitalului de la 8% la 10% pe toată durata programului, î