Nu am pretentia sa fiu exact, dar dupa parerea mea, 90% din populatia lumii asteia se gandeste la sex si la mancare. 5% din populatie face grafice si tabele, iar cand tabelul nu iese cum trebuie, spune ca "economia nu este o stiinta exacta". Restul de 5% face politica si, in umbra economistilor, explica celor 90% cat de browniana e viata.
Revista Business Magazine pune in ultimul sau numar o intrebare de mult bun-simt: "De ce nu au prevazut economistii romani cea mai grava criza din ultimii 10 ani?", pentru a conchide, in baza interviurilor luate, ca majoritatea economistilor din Romania nu au anticipat intoarcerea dramatica a PIB de la plus 9% la minus 6,4%.
Exista si exceptii dupa cum se vede. In numarul de ieri a Business Standard, unul dintre consilierii guvernatorului BNR vorbeste despre "o recesiune anticipata". Anticipata? De cand? De cand s-a instalat? Faptul ca "economia nu este o stiinta exacta" mi se pare grav nu pentru economia in sine sau pentru economisti (gasesc rezonabila explicatia, pana la un punct), ci pentru dezmatul pe care si-l permit oamenii politici ascunsi in spatele acestei fraze. Pentru ca orice ar spune economistii - anume ca businessul conduce lumea - de fapt, in opinia mea, politica conduce lumea. Gurul finantelor americane Alan Greenspan povesteste spre iarna vietii lui in cartea de memorii "Era turbulentelor" meciurile de categoria grea pe care le-a avut si pe care le-a pierdut cu administratia de la Casa Alba cand venea vorba despre "mularea" voluntara a bunului-simt economic peste interesele politice.
Nimic diferit la Bucuresti si ce usurare ca nu suntem de aceasta data unici.
Presedintele Traian Basescu ne spune acum ca lucrurile nu stau chiar rau, de vreme ce el se astepta la o cadere economica de 8% in T1, nu de 6,4% - dar oricum lucrurile nu trebuie dramatizate, de vreme ce, dupa cum ne-au spus si el si a