In acest an, numarul saracilor va creste cu 370.000 fata de 2008, ca urmare a crizei economice, iar Guvernul se teme ca multi saraci isi vor abandona copiii. Ca masura anticriza, sindicatele propun cresterea salariului minim pe economie, in functie de care se stabilesc ajutoarele sociale, cu 50 de euro.
Numarul saracilor din Romania va creste cu 370.000 de persoane in acest an, ca urmare a crizei economice, ajungand la 1,59 milioane de persoane, fata de 1,22 milioane in 2008, a anuntat ieri Ileana Savu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), citand un raport pe aceasta tema intocmit de UNICEF si Banca Mondiala. Acesti oameni sunt nevoiti sa traiasca dintr-un venit de cel mult 3 dolari pe zi, iar autoritatile se tem ca multi parinti saraci isi vor parasi copiii. sefa ANPDC, Ileana Savu, a recunoscut ca au fost inregistrate deja cazuri in care familii din zone afectate de saracie au venit la directiile de asistenta sociala si protectie a copilului pentru a-si abandona toti copiii, insa nu a putut estima cati copii vor intra anul acesta in sistemul de ocrotire al statului.
Printre solutiile guvernamentale anticriza conturate in sprijinul saracilor se numara deblocarea posturilor vacante din domeniul asistentei sociale si alocarea de ajutoare constand in alimente, haine si rechizite, printr-un program national special, complementar celui privind venitul minim garantat, a aratat Savu. Marile sindicate sustin insa ca o combatere eficienta a saraciei se poate realiza prin majorarea salariului minim pe economie, in functie de care sunt stabilite ajutoarele sociale, cu 50 de euro, adica de la 600 la 800 de lei. "Salariul minim pe economie ar trebui sa fie de cel putin 800 de lei, pentru ca acesta este acum mult sub aceasta valoare, si foarte multi salariati, aproximativ 800.000, care au salariul minim pe