Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana au decis sa lase Ungaria sa majoreze tinta de deficit bugetar pentru acest an si 2010 cu un punct procentual, la 3,9% din PIB, a anuntat ministrul ungar de finante, Peter Oszko. Este de "bine" sau de "rau"?
Ungaria, grav afectata de criza financiara, a fost prima tara europeana care a apelat la institutiile financiare internationale pentru a lua un imprumut de 20 de miliarde de euro. Initial, FMI si UE i-au impus atingerea unui deficit bugetar de 2,9 procente din PIB.
Potrivit lui Oszko, tinta de deficit bugetar a fost majorata, intrucat inrautatirea climatului economic si a perspectivelor a fost peste asteptari. Cu toate acestea insa, Ungaria trebuie sa aduca deficitul sub pragul de 3%, prevazut in Tratatul de la Maastricht in 2011, a precizat ministrul ungar.
Ministrul de finante a adaugat ca economia se va contracta cu 6,7% in acest an, cu mult sub cele 0,9 procente estimate in momentul semnarii acordului cu FMI. Oszko a mentionat ca economia isi va continua declinul si in 2010 cu inca 0,9%.
Anul trecut, deficitul bugetar al Ungariei a fost de 3,4%, iar analistii preconizeaza in acest an o crestere la 5%, in ciuda eforturilor oficialilor ungari de a-l mentine in jurul valorii de 3 procente.
In pofida crizei financiare, deficitul bugetar a fost insa cu mult mai mic decat 9% maximul din ultimii noua ani, atins in 2006. In acel an, forintul se devalorizase in numai 3 saptamani cu 8% in raport cu dolarul, acesta fiind momentul in care semnele economice negative au inceput sa apara.
Nouriel Roubini, economist in administratia de la Casa Alba in timpul lui Bill Clinton, preciza in vara lui 2006 ca Ungaria este "un accident care asteapta sa se intample".
Bajnai, un premier pus pe treaba
Vestea este una buna pentru Guvernul ungar, condus de Gordon Bajnai, care