Pentru o cifra de afaceri de 24 de milioane de euro generata de un portofoliu de clienti, firma va plati un minim de 60.000 de euro pentru a se asigura ca va incasa de la acei clienti toate creantele, potrivit unui studiu de caz realizat de Coface Romania. Prima platita in acest caz este de 0,33% din cifra de afaceri estimata, iar Coface despagubeste un procent de 80% din valoarea creantelor neincasate. Exemplul a fost realizat pentru o companie distribuitoare de produse alimentare cu o cifra de afaceri anuala de 30 mil. euro.
Prima platita poate ajunge insa si la 0,9% din cifra de afaceri estimata ca va fi generata de clientii inclusi in polita de asigurare, la care se mai adauga costuri de analiza financiara realizate de asiguratorul riscului de credit.
Coface are active 60 de astfel de polite de asigurare a creditului comercial, cu un numar mediu de 75 de debitori pe fiecare polita (adica 75 de firme de la care compania are de incasat bani). In total, expunerea Coface pe piata din Romania depaseste 255 de milioane de euro.
Valoarea primelor brute subscrise in perioada ianuarie-aprilie 2009 a fost de 1,15 milioane de euro, in crestere cu peste 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Coface a incheiat anul trecut cu o valoare a primelor brute de 2,5 mil. euro si estimeaza ca va ajunge pana la sfarsitul anului la prime brute subscrise de 4 mil. euro.
95% din firme incaseaza banii mai tarziu
„Mai mult de 95% dintre firme experimenteaza intarzieri la plata creantelor din partea clientilor lor", spune Miruna Raileanu, Key Account Executive la Coface Romania.
Numarul falimentelor a crescut semnificativ si in Romania, si pe plan international. Aproximativ jumatate din totalul falimentelor au la baza alte falimente ale partenerului de afaceri, potrivit companiei de recuperare creante.
„Fiecare faliment cauzeaza pierderi s