Conditii. Tineti cont de tarifele, renumele acestuia, dar si de gradul de implicare.
Elementele care ar trebui sa va influenteze decizia de a colabora cu un anumit proiectant ar trebui sa fie reprezentate de portofoliile arhitectilor analizati, de seriozitate, dar si de numarul de angajati ai biroului respectiv de arhitectura, vechimea pe piata a acestuia si de tarife.
Gabriel Raicu, arhitect si general manager la CUB Architecture, spune ca "fiecare persoana care doreste sa-si construiasca o casa trebuie sa stie ca preluarea unui proiect arhitectonic de pe Internet sau din alte surse si materializarea lui in teren reprezinta furt intelectual, iar operatiunea este una riscanta".
El subliniaza ca certitudinea unei lucrari durabile si a unei constructii care sa respecte cu exactitate un plan arhitectonic nu poate fi oferita decat de colaborarea cu un proiectant, care supravegheaza si derularea proiectului, cel putin in anumite faze ale acestuia. "Optional, clientii pot solicita, contra cost, prezenta arhitectului pe santier si in afara etapelor in care aceasta este obligatorie prin contract sau prin reglementarile Inspectoratului de Stat in Constructii", mai spune Gabriel Raicu.
Respectarea planului, importanta
In opinia lui Florin Dragomirescu, manager al Luxury Imob. Invest, atunci cand o persoana se afla in cautarea unui arhitect care sa-i proiecteze casa, aceasta ar trebui sa fie foarte atenta la gradul de implicare a proiectantului in derularea completa a constructiei si nu numai la portofoliul de clienti anteriori sau la imaginile caselor ridicate in trecut dupa planurile sale. "Nimeni nu vrea sa riste ca locuinta construita sa sufere avarii din pricina unei executii care nu urmeaza cu strictete ceea ce arhitectul a specificat in plan", spune consultantul imobiliar.
Cezar Filip, consultant in constructii si amenajari int