Introducerea mult prea timpurie a bananelor sau a peştelui în alimentaţia copiilor poate duce la apariţia alergiilor. Intoleranţele alimentare şi obezitatea sunt doar două dintre problemele de sănătate care pot fi evitate dacă părinţii respectă indicaţiile date de medicii pediatri. Specialiştii spun că abia după vârsta de trei luni sistemul digestiv al bebeluşilor începe să se definitiveze: mucoasa intestinală devine permeabilă şi fermenţii care contribuie la digestie ajung la maturitate.
De la patru luni, copilul poate înghiţi alimente semisolide, însă diversificarea alimentară corectă ar trebui să înceapă abia la şase luni.
„Sugarul poate să digere alimentele solide, altele decât lactatele, de la 5-6 luni, dar acestea trebuie pasate până când apar primii dinţi. Ulterior se pot mărunţi“, explică medicul rezident pediatru Andreea Totoescu, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu“ din Capitală.
Câte un aliment nou pe săptămână
Diversificarea corectă a alimentaţiei copiilor se face introducând treptat câte un aliment nou în fiecare săptămână. În acest fel, este uşor pentru părinţi să identifice ce fel de hrană nu este tolerată de copil. Dacă sunt introduse mai multe alimente în acelaşi timp, bebeluşul riscă să dezvolte alergii şi intoleranţe alimentare.
Erupţiile cutanate, diareea, colicile abdominale sau orice altă manifestare negativă care apare după ce copilul a fost hrănit cu un anumit aliment implică necesitatea unei consultaţii din partea medicului pediatru.
În majoritatea cazurilor, se recomandă eliminarea din dieta micuţilor a ultimului aliment introdus. Când copilul mai creşte, acest aliment poate fi reintrodus şi este foarte posibil ca organismul să îl tolereze.
Laptele de vacă predispune la anemii
Laptele matern sau la