Centrul Naţional al Costumului de Scenă din Moulins (Franţa) găzduieşte, până la 11 noiembrie, expoziţia „Rudolf Nureev, 1938-1993, povestea vieţii”, într-un spaţiu de 1.500 de metri pătraţi. Manifestarea precede organizarea unei expuneri permanente dedicată marelui balerin, care va fi deschisă la Moulins în 2011. Născut în trenul trans-siberian, undeva lângă Irkuţk, Rudolf Nureev provenea dintr-o familie tătară din Başkiria. Îndrăgostit de dans, format la vestita şcoală Kirov din Sankt Petersburg, tânărul balerin avea să ceară azil politic în Franţa în 1961.
Restul vieţii l-a trăit la Paris, unde talentul lui l-a transformat într-un monstru sacru al baletului, invitat şi aplaudat pe toate scenele lumii. Expoziţia de la Moulins este rezultatul unei donaţii a Fundaţiei Europene „Rudolf Noureev“, care, după dispariţia artistului, a recuperat, mai ales din licitaţiile de la Christie’s, obiecte de artă şi piese de mobilier care îi aparţinuseră.
Lumea lui Nureev
Piesele se adaugă celor 100 de costume şi 100 de fotografii ale lui Nureev, expuse într-un spaţiu de 1.500 de metri pătraţi, urmărind principalele etape ale acestei existenţe dedicate dansului. Modul de punere în valoare a pieselor a fost gândit de Ezio Frigerio, cel care a creat majoritatea decorurilor pentru baletele sale.
Sunt prezentate ţinute de scenă semnate de renumitul fotograf şi designer de costume de teatru şi film Cecil Beaton, de regizorul şi designerul Ezio Frigerio, colaborator al lui Strehler, de Nicholas Georgiadis, cunoscut pentru creaţiile sale destinate baletului şi Operei în general din întreaga lume, sau Franca Squarciapino care a colaborat cu teatrele lirice din Viena, Londra, New York şi Salzburg. Ele prind viaţă în fotografiile obsedante, printre care se detaşează cele cu renumita balerină Margot Fonteyn.
Pe lângă expo