Discursul şefului guvernului despre impozitul „Robin Hood” aplicat pe profiturile băncilor este unul politic şi fără noimă, spun analiştii. Sursa: Arhiva EVZ
Premierul Emil Boc a întins, ieri, coarda şi a ameninţat băncile străine că le va suprataxa profiturile pe care le fac pe spinarea românilor dacă ele îşi vor scoate banii din ţara noastră şi îi vor duce în statele de unde provin.
„Dacă băncile străine, prin reprezentanţele lor din România, nu vor înţelege că au fost la bine alături de români, adică au obţinut profituri extrem de importante în România, în vremuri foarte bune, iar acum, când vremurile sunt dificile, vor să lase povara crizei numai pe umerii românilor şi ei să îşi retragă banii la băncile lor din străinatate, atunci guvernul nu va sta cu mâinile în sân. Avem posibilitatea să aplicăm mai multe măsuri, care sunt şi în alte părţi ale lumii, precum acea taxă «Robin Hood», numită supraimpozitarea profiturilor”, a declarat primul-ministru, la postul public de radio. El a atras atenţia că guvernul poate lua „foarte repede” aceste decizii, dar, în acelaşi timp, a dat asigurări că nu doreşte să facă acest lucru.
„Declaraţii politice belicoase”
„Sper ca băncile străine să respecte înţelegerea şi să-şi menţină liniile de creditare. Nu se pot spăla pe mâini şi să ne trateze ca pe un stat care nu are nicio pârghie să intervină”, a mai spus Boc.
Ulterior, premierul a revenit asupra ameninţării şi a îndulcit-o, declarând că evocarea posibilităţii de a suprataxa profiturile băncilor străine a fost doar un semnal că guvernul vrea ca banii să rămână în economia românească.
În opinia lui Dragoş Cabat, preşedintele Camerei Analiştilor Financiari din România, declaraţia premierului este „doar una politică belicoasă, care n-are nicio noimă”. „Pentru că am fost primiţi în UE, nu putem face un