Bancherii se asteapta ca Trezoreria si banca centrala (Fed) sa nominalizeze in urmatoarele saptamani primele banci care vor rambursa fondurile guvernamentale, in contextul in care statul a acordat miliarde de dolari creditorilor cu probleme prin programul de stimulare economica de 700 mld. dolari.
Goldman Sachs si JP Morgan, principalii favoriti
Scadenta rambursarii, numarul si identitatea bancilor din primul val sunt inca negociate. Goldman Sachs, JPMorgan Chase si American Express, banci ce au dovedit ca nu au nevoie de fonduri suplimentare in urma testelor de stres realizate de Fed, s-ar putea numara printre creditorii ce vor returna banii contribuabililor in urmatoarea perioada.
Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei, a declarat ca daca institutiile de reglementare vor considera ca bancile raman solide chiar si fara a mai beneficia de ajutor guvernamental, atunci va primi bucuros banii inapoi. Atat creditorii, cat si autoritatile au refuzat sa comenteze subiectul.
Creditorul American Express a strans puternic cureaua in ultimele luni, in conditiile in care somajul in crestere afecteaza posibilitatile debitorilor de a-si rambursa datoriile. Banca a anuntat luni ca va disponibiliza 4.000 de angajati pentru a reduce costurile cu 800 de milioane de dolari (594 mil. euro).
Banca americana Morgan Stanley exercita presiuni pentru a se numara printre creditorii care vor restitui imprumuturile guvernamentale in primul val. Institutia de pe Wall Street a anuntat ca isi va vinde restul actiunilor detinute in cadrul companiei de monitorizare a burselor MSCI, demers prin care ar putea obtine 600 mil. dolari.
Avantajati de returnarea rapida a imprumuturilor
Bancile care au o situatie financiara mai buna spera ca, prin returnarea creditelor guvernamentale, sa obtina avantaje in fata rivalilor cu probleme precum Citigroup sau