Fostul şef al Jandarmeriei, actualul şef al SPP, Lucian Pahonţu, spune că nu erau obiecte de patrimoniu, ci tablouri cu Nicolae Ceauşescu peste care s-a pictat chipul lui Vlad Ţepeş
Procurorii militari verifică distrugerea unor obiecte de patrimoniu, care se aflau în custodia Jandarmeriei în perioada în care la conducerea instituţiei se afla Lucian Pahonţu, actualul şef al Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP).
În anul 2003 a fost încheiat un proces-verbal între Muzeul Naţional de Istorie şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei pentru 536 de obiecte de patrimoniu, ce au fost împrumutate unităţii. Este vorba de tablouri, statui de piatră sau bronz, vase de ceramică etc. Surse judiciare susţin că Lucian Pahonţu ar fi cerut să se picteze peste câteva vase de ceramică. O parte dintre tablourile repictate reprezentau membri ai familiei Ceauşescu. Surse judiciare susţin că două statuete create de artistul Gheorge Terescenco au fost betonate. Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române a confirmat lipsa unor obiecte de artă aparţinând patrimoniului naţional precum şi repictarea unor tablouri, vitralii şi vaze împrumutate de la Muzeul Naţional de Istorie pentru decorarea unităţii militare. La aceste concluzii s-a ajuns în urma unor verificări dispuse de actualul comandant al unităţii, colonelul Gheorghe Rizea. Rezultatele verificărilor au fost comunicate Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.
Întrebat în legătură cu această chestiune, Lucian Pahonţu ne-a transmis – prin intermediul Biroului de Presă al SPP – că acuzaţiile nu sunt reale şi că nu este vorba de obiecte de patrimoniu.
Fostul şef al Jandarmeriei susţine că este vorba de obiecte şi tablouri în care era înfăţişat Nicolae Ceauşescu şi peste care s-a pictat cu tempera imaginea voievodului Vlad Ţepeş. Aceste obiecte serveau – potrivit lui Luci