La 11 mai 1989, ziarul francez Le Monde, citând afirmaţiile unor diplomaţi occidentali aflaţi la post la Bucureşti, a informat că "domnul Corneliu Mănescu, unul dintre cei şase foşti demnitari comunişti care au scris în martie o scrisoare deschisă denunţând politica lui Nicolae Ceauşescu, a fost arestat la domiciliu, la Bucureşti, la 1 mai".
La 17 mai, acelaşi ziar, citând Agenţia France Presse, a comunicat:
Autorităţile maghiare au anunţat luni, 15 mai, că ambasadorul României la Budapesta, convocat joi la Ministerul maghiar de Externe, a refuzat să primească un memorandum referitor la disidentul român Corneliu Mănescu.
Fost ministru de Externe, Corneliu Mănescu a semnat în martie anul acesta, împreună cu alţi cinci foşti demnitari români, o scrisoare deschisă în care se critica politica secretarului general al partidului comunist şi şefului de stat, Nicolae Ceauşescu. Autorităţile maghiare au ţinut să-i reamintească ambasadorului român că ministrul de Externe maghiar, János Péter, l-a invitat în Ungaria pe domnul Mănescu pentru un tratament medical în aprilie anul acesta.
Autorităţile maghiare i-au reamintit ambasadorului român că "vârstnicul om politic este supus unui exil intern şi că îi preocupă starea lui de sănătate", a declarat un purtător de cuvânt cu ocazia unei conferinţe de presă la Budapesta.
Ambasadorul român a calificat această discuţie drept o "ingerinţă în treburile interne" ale ţării sale, declarând şi că "domnul Mănescu primeşte un tratament adecvat din partea medicilor români".
Amintim, citând informaţiile din Le Monde, că János Pèter fusese contracandidatul lui Corneliu Mănescu, în 1967, pentru funcţia de preşedinte al celei de-a XXII-a sesiuni a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Conform iniţiativei Moscovei, înainte de depunerea candidaturii, la sediul Ambasadei Uniunii Sovi