Piata farmaceuticelor si piata serviciilor medicale private au crescut semnificativ (20-30% in lei) fata de anul trecut in primul trimestru din 2009. Printr-o multime de scaderi se strecoara si cateva cresteri. Ce se ascunde in spatele lor?
Ca sa traducem corect aceasta aparenta "anomalie" pentru cititorul putin familiarizat cu domeniul este necesar sa pozitionam putin lucrurile: piata farmaceutica este parte a pietei ingrijirilor de sanatate, alaturi de piata serviciilor medicale, publice sau private.
Piata ingrijirilor de sanatate din Romania este putin dezvoltata in raport cu media europeana, iar explicatia rezultatelor mentionate mai sus este simpla: cererea de medicamente ramane mare datorita faptului ca tratamentul medicamentos finalizeaza intr-o pondere insemnata ocrotirea sanatatii, iar cererea de servicii medicale private creste datorita limitarilor cantitative si calitative ale serviciilor medicale publice. In plus, cererea agregata de medicamente si servicii medicale este suficient de rigida pentru a nu integra la fel de repede efectele crizei globale ca multe alte piete.
Ca parte a sistemului de sanatate, din ce in ce mai prezent in mass-media in ultima vreme, si piata farmaceutica si cea a serviciilor medicale se lovesc de problema finantarii ocrotirii sanatatii, putin dezbatuta pe scara larga in Romania.
Exista doua axe in analiza comparativa a situatiei Romaniei din perspectiva regionala, europeana si mondiala. In primul rand, nivelul resurselor (posibilitatilor) de care dispunem, reflectat cel mai bine in indicatorul PIB/locuitor, care - desi s-a imbunatatit in ultimii ani - ne situeaza sub media regionala si mondiala si la distanta (de cca. 5 ori mai putin) de media vest-europeana. De asemenea, nivelul preocuparii pentru sanatate, reflectat cel mai bine in procentul cheltuielilor totale pentru sanatate din PIB, unde - cu 3-4%