Retragerea liniilor de finanţare de către băncile străine din România este inevitabilă, în ciuda măsurilor anunţate de către oficialii de la Bucureşti, susţin bancherii.Ultimele zile au marcat o intensificare a luărilor de poziţie legate de efectele care vor decurge din retragerea banilor de către băncile străine din România. Guvernul ameninţă cu taxa „Robin Hood”, în vreme ce băncile susţin că măcar o parte din bani tot îi vor retrage şi că, pâ
Retragerea liniilor de finanţare de către băncile străine din România este inevitabilă, în ciuda măsurilor anunţate de către oficialii de la Bucureşti, susţin bancherii.
Ultimele zile au marcat o intensificare a luărilor de poziţie legate de efectele care vor decurge din retragerea banilor de către băncile străine din România.
Guvernul ameninţă cu taxa „Robin Hood”, în vreme ce băncile susţin că măcar o parte din bani tot îi vor retrage şi că, până la urmă, Executivul poate să pună ce taxă vrea pentru că tot nu va încasa mare lucru în condiţiile în care criza a anulat profiturile.
„Eu cred că se exagerează cu această psihoză privind ieşirea banilor din ţară. Băncile nu vor risca să îşi pericliteze operaţiunile din România pentru că acest fapt se va repercuta şi asupra operaţiunilor din ţara de origine. Eu cred că ieşiri vor mai avea loc, dar în niciun caz la un nivel care să pună în pericol stabilitatea sistemului bancar”, a declarat pentru CAPITAL Online economistul-şef al ING, Nicolae Chidesciuc.
Acesta susţine că „zgomotul” produs în ultimele zile pe această temă are alt scop, respectiv transmiterea unui mesaj în exterior, şi anume că România este o ţară sigură.
„Pentru noi va fi bine dacă investitorii îşi recapătă încederea în economia românească. Toată această tevatură cred că este făcută mai degrabă pentru a creşte încrederea investitorilor faţă de România. S