O lege nescrisa a politicii romanesti este ca Puterea uneste, in timp ce Opozitia dezbina. Cat timp au avut sub degete butoanele guvernarii, PSD, PNL, PD sau chiar, in vremuri demult apuse PNTCD au fost, fara exceptie, partide unite nu in cuget si in simtiri, ci in jurul girofarurilor de coloane oficiale.
In momentul in care a trebuit sa predea panourile de comanda, in fiecare partid au aparut, brusc contestatari care si-au amintit cate au de impartit cu colegii de partid impreuna cu care pana mai deunazi nu imparteau decat banii publici.
Rand pe rand, Petre Roman, Ion Diaconescu, Adrian Nastase sau Calin Popescu Tariceanu au fost sacrificati in accese de canibalism politic chiar de cei care ii asigurasera ca sunt "cei mai buni".
O singura formatiune politica face exceptie de la regula: UDMR. Aflata mai mult de nevoie decat de voie intr-o Opozitie cu care a fost nevoita sa se resemneze dupa ce pesedistii si pedelistii n-au mai dorit-o la guvernare,
Uniunea isi descopera, brusc, in papetaria interna un obiect interesant: guma de sters conflicte. Asa cum a anuntat, marti, fostul ministru Borbely Laszlo, "trebuie sa facem si compromisuri".
Compromisul la care se refera liderul UDMR este plasarea pe prima pozitie a listei de europarlamentare a lui Marko Bela- cel mai vehement contestatar al lui Marko Bela si a actualei si parca eternei conduceri udemeriste.
"Episcopul Tokes, stiti prea bine si dumneavoastra, a facut in trecut chiar campanie imptriva UDMR. Dar am inteles si noi, si sper ca si dansul, ca nu are rost sa risipim voturile maghiarilor", a explicat Borbely Laszlo.
Perfect pragmatica aceasta decizie: la europarlamentarele din 2007, Laszlo Tokes, la vremea respectiva in dusmanie declarata cu UDMR, a reusit de unul singur sa adune peste 100.000 de semnaturi de sustinere si sa devin