Producatorii romani de medicamente detin 15% din intreaga piata estimata la 2 miliarde de euro anul trecut, o piata pe care importatorii fac legea.
In lupta cu giganti precum Pfizer, GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Merck, Novartis sau Roche, producatorii romani arunca in lupta portofolii de 100 - 200 de produse din arii precum cardiovascular, analgezice sau antibiotice.
Vanzarile totale de produse romanesti au scazut anul trecut cu 8,9% fata de 2007, potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania.
Desi majoritatea fabricilor romanesti de medicamente au fost cumparate de mari companii internationale, portofoliul lor mai pastreaza inca branduri traditionale, in timp ce altele au inceput sa livreze pentru piete externe pe care compania-mama are activitati.
Cei mai mari producatori romani de medicamente (detinuti de actionari romani sau foste fabrici cumparate de multinationale) sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, Actavis, Sandoz, Ozone Laboratories, LaborMed, Europharm, Gedeon Richter. Dintre acestia, numai primii patru se afla in topul primilor 20 de jucatori din industrie.
Daca la nivelul intregii piete, cele mai vandute branduri sunt ale importatorilor, primele zece dintre ele contabilizand vanzari de peste 230 mil. euro, producatorii romani incep sa-si faca simtita prezenta abia de la pozitia zece in jos. Astfel primele zece branduri locale de medicamente au generat anul trecut vanzari de aproape 65 mil. euro, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim Romania.
Fabricat in Romania
Cel mai bine vandut medicament romanesc a fost in 2008 Algocalmin, care a generat venituri de peste 13 milioane de euro. In 2005, cand Zentiva a cumparat Sicomed, brandul a intrat in top zece cele mai vandute produse ale cehilor la nivel international.
Tot din portofoliul Zentiva mai fac p