Francezii, renumiti pentru lipsa lor de incredere in sistemul bancar, nu isi pun chiar toti banii la saltea in aceste zile de recesiune si de dobanzi minuscule.
O parte din economii sunt investite in fermele de vaci, scrie The New York Times. Pentru Pierre Marguerit, in varsta de 60 de ani, vacile reprezinta o investitie sigura si accesibila, generand venituri pe termen lung ca resursa regenerabila.
Contractele de vanzare si inchiriere de vite nu au aparut recent, ci dateaza de pe vremea regelui Richard Inima-de-Leu; mai mult, frantuzescul "chaptel" (septel) reprezinta cuvantul de baza a ceea ce in prezent numim "capital".
Investitia lui Marguerit in vacile de rasa Holstein ii va aduce acestuia un randament anual de 4%, pana la 5% dupa deducerea taxelor, generate de "cresterea naturala" - vanzarea viteilor. Cifra obtinuta este net superioara dobanzii practicate de bancile franceze pentru depozite, care se situeaza la 0,75%.
Anul trecut, afacerea a crescut cu 40%, iar de la inceputul lui 2009, "aproape s-a dublat", afirma Marguerit, director al Elevage et Patrimoine, firma de investitii cu sediul in regiunea alpina a Frantei.
"Oamenii au economisit bani si nu vor sa ii risipeasca. Efectivele de vite au scazut considerabil, iar oamenii au putut observa acest lucru. Avem nevoie sa ne plasam economiile intr-o investitie pe termen lung, ceva mai stabila", crede Marguerit.
Inchirieri de vite
In prezent, exista circa 37.000 de vite "inchiriate" in 880 de ferme din Franta, potrivit asociatiei franceze pentru investitii in acest sector. Insa potentialul pietei este mult mai mare, ridicandu-se la un milion de bovine in Franta si sase milioane in intreaga Europa, crede Marguerit.
Un cuplu obisnuit de francezi intentioneaza sa cumpere intre 10 si 20 de vaci de lapte pentru 1.700 de dolari (1.250 de euro) pentru o vita si poate d