Controlorii Regiei de Transport Local surprind lunar circa 200 de călători fără bilete. Potrivit directorului Regiei, numărul neplătitorilor este mult mai mare, de circa 1.000 de persoane pe lună. Persoanele care circulă fără bilete şi abonamente cu tramvaiele şi autobuzele provin din toate categoriile sociale: de la elevi şi studenţi grăbiţi la salariaţi, dar şi cerşetori şi persoane fără adăpost. Cei mai deranjanţi sunt cerşetorii şi persoanele fără adăpost care, pe lângă că nu au bilet, emană un miros greu, iar în momentul în care sunt apostrofaţi de călători, şoferi sau vatmani, încep să facă un adevărat scandal.
Săptămâna trecută, un vatman a fost sancţionat disciplinar pentru că a dat jos un asemenea călător, la cererea celorlalţi pasageri. „Avem câteva zeci de asemenea călători care folosesc tramvaiul şi nu mai poţi sta în vagon din cauza mirosului”, spune vatmanul Kocsis Barnabas. Unii dintre aceşti călători se plimbă toată ziua, mai ales în sezonul rece, când tramvaiele şi autobuzele sunt încălzite. „Pe oamenii ăştia nu-i interesează de ceilalţi pasageri. Dar de ce să sufere o sută de călători pentru că unul nu se spală?”, spune acesta.
Pagube de circa 45.000 de lei lunar
Din datele Regiei Autonome de Transport Local Oradea (OTL), reiese că în ianuarie au fost acordate 243 de bilete cu suprapreţ pentru cei prinşi fără legitimaţie de călătorie. În februarie au fost 359, în martie 651, iar în aprilie 381. „În martie am avut controale peste controale şi din cauza asta avem un număr mai mare de bilete cu suprapreţ şi procese verbale. În luna aceea, controlorii noştri au fost foarte urâţi de călători”, spune Csuzy Istvan, directorul Regiei. Acesta estimează că numărul celor care circulă fără bilete şi abonamente este în jur de o mie. „Dacă fiecare din cei o mie şi-ar lua abonament, ar fi vorba despre 45.000 de lei în plus la