Premierul Emil Boc avertizează băncile străine prezente în România că riscă supraimpozitarea profiturilor obţinute dacă nu-şi respectă angajamentul de a menţine liniile de finanţare în ţară.
"Dacă băncile străine, prin reprezentanţele lor din România îşi vor retrage banii la băncile lor din străinătate, atunci Guvernul nu va sta cu mâinile în sân. Avem posibilitatea să aplicăm mai multe măsuri, care sunt şi în alte părţi ale lumii, precum acea taxă Robin Hood, numită supraimpozitarea profiturilor. Sperăm să nu ajungem la această situaţie", a declarat ieri Emil Boc. Executivul poate lua "foarte repede" aceste măsuri, a adăugat el, deşi a asigurat că aceasta nu este dorinţa lui şi a nici unui coleg din Cabinet.
ACORDURI FERME
La sfârşitul lunii martie, la Viena, FMI a obţinut acorduri scrise de la nouă bănci-mamă ale principalelor instituţii de credit din România - Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Société Générale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Piraeus - că acestea îşi vor menţine finanţările acordate la nivelul de la finele lunii februarie şi să garanteze participarea cu capital suplimentar pentru susţinerea subsidiarelor locale.
Boc a mai declarat că nu a primit semnale conform cărora băncile nu şi-ar menţine liniile de finanţare, dar că "mulţi au spus că au asemenea temeri".
Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, declara la finele lunii aprilie că băncile comerciale au intrat pe pierdere la nivel cumulat, în primul trimestru, în premieră în ultimii ani, pe fondul unor creşteri foarte mari a provizioanelor constituite în lunile ianuarie şi februarie. Cinteză a precizat că banca centrală a început o investigaţie la instituţiile de credit pentru a vedea modul în care au fost constituite provizioanele la finele anului trecut.
"Avertis