Creditul cu buletinul şi migrarea profiturilor obţinute din retail către investiţii imobiliare sunt principalele cauze ale declinului industriei IT, este de părere Varujan Pambuccian, membru în comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.
„Creditul cu buletinul a creat o gaură mare de fonduri. Singura şansă pentru retaileri e să treacă online. Aici, pot obţine venituri din publicitate, mai ales că 50% din populaţia României are acces la internet. Dacă o făceau acum 2-3 ani, nu erau aşa de afectaţi. O greşeală a lor a fost aceea că ce au câştigat din retail au investit în real-estate“, a spus Pambuccian.
Deputatul a precizat că a propus Guvernului două soluţii pentru combaterea crizei, prima fiind majorarea TVA la 25%, însoţită de anularea impozitelor pe profit şi salariu, iar a doua fiind plata TVA în momentul încasării, nu al facturării.
În acest an, industria IT din România va înregistra o scădere de circa 10%, tendinţa negativă manifestându-se deja în primul trimestru, a declarat ieri preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Liviu Dan Drăgan. „Dacă în luna decembrie credeam că industria IT din România va fi afectată de criza financiară prin reducerea ritmului de creştere, perioada dificilă prin care trece a condus la o scădere în primul trimestru, care se va menţine tot anul, cu o rată de circa 10%, poate chiar mai mult“, a spus Drăgan.
Piaţa IT din România, din care sunt excluse segmentele hardware şi software, s-a ridicat anul trecut la valoarea de 900 milioane de euro, din care 500 milioane au reprezentat exporturile.
Una dintre cauzele scăderii industriei IT din România, conform preşedintelui ANIS, este amânarea sau chiar îngheţarea investiţiilor clienţilor din sectorul privat. „Acest proces este firesc. În general, investiţiile IT într-o economie în creştere, cum a fost a României, se reali