Noile prevederi fiscale introduse de ANAF care vizeaza imbunatatirea procedurilor fiscale si diminuarea evaziunii au de fapt ca efect accentuarea birocratiei si chiar cresterea costurilor in cadrul firmelor mici, considera reprezentantii IMM-urilor.
Guvernul a aprobat saptamana trecuta o ordonanta de urgenta prin care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a modificat mai multe acte normative pentru a „relaxa" relatia dintre constribuabili si administratia fiscala, precum si pentru diminuarea evaziunii fiscale.
„Proiectul de modificare a ordonantei 92/2003 privind Codul de procedura fiscala reglementeaza cresterea birocratiei si a efortului administrativ al firmelor in domeniul platii impozitelor, taxelor, contributiilor si altor sume datorate bugetului general consolidat, cu importante cheltuieli cu comisioanele bancare pentru IMM-uri", considera Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Nemultumirile IMM-urilor se refera la faptul ca o firma mica sau mijlocie care in prezent trebuie sa intocmeasca trei ordine de plata pe luna pentru obligatiile bugetare, din 1 iunie va fi obligata sa emita 12 ordine de plata.
In plus, costul anual in ceea ce priveste plata comisioanelor aferente contributiilor datorate bugetului de stat consolidat creste cu 300% dupa intrarea in vigoare a proiectului, fiind cuprins intre 576 de lei si 1.440 de lei, ceea ce reprezinta un efort mult prea mare, de 259,2 mil. lei - 648 mil. lei cheltuieli suplimentare pe an pentru tot mediul de afaceri, potrivit reprezentantilor firmelor mici si mijloci. „Proiectul cuprinde unele modificari necorespunzatoare a dispozitiilor privind declararea ca inactivi a contribuabililor, in contextul in care masura produce efecte drastice asupra angajatorului si salariatilor", afirma Nicolescu, citat de Mediafax. @