Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că România a avut zece ani de creştere economică, pe care însă i-a irosit, sistemul bancar românesc lăsându-se atras într-o "goană a speculaţiilor" la fel de "nesănătoase" ca acelea din Statele Unite ale Americii. "România a irosit ani preţioşi în care banii au fost abundenţi şi relativ ieftini. În care, în loc să investim în temelia unei prosperităţi durabile, ne-am lăsat, inclusiv sistemul bancar românesc, s-a lă
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că România a avut zece ani de creştere economică, pe care însă i-a irosit, sistemul bancar românesc lăsându-se atras într-o "goană a speculaţiilor" la fel de "nesănătoase" ca acelea din Statele Unite ale Americii.
"România a irosit ani preţioşi în care banii au fost abundenţi şi relativ ieftini. În care, în loc să investim în temelia unei prosperităţi durabile, ne-am lăsat, inclusiv sistemul bancar românesc, s-a lăsat atras într-o goană a speculaţiilor, poate nu atât de toxice ca acelea din America, dar la fel de nesănătoase din punct de vedere economic şi macroeconomic, păstrând proporţiile", a declarat Mircea Geoană, la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European, la care a luat parte şi premierul Emil Boc.
Geoană a arătat că este dureros pentru România să vadă cum zece ani de creştere economică, de dinamism economic cosiderabil, nu au fost folosiţi pentru a pregăti ţara să facă faţă unei crize.
El a subliniat că obligaţia pe care o au cei care guvernează România în acest moment este de a înţelege care sunt slăbiciunile structurale ale sistemului românesc.
"Suntem chemaţi ca, după un duş rece, să regâdim modul în care funcţionăm", a spus Mircea Geoană.
În opinia sa, ţările Europei Centrale şi de Răsărit au "luat puţin leapşa" în actuala criză economică şi financiară, criză care nu a pornit de la aceste ţări, dar pe ca