Nu costă nimic, e gratuit. Vrei să ne îmbrăţişăm? Oamenii privesc ciudat, unii chiar cu reticenţă, braţele deschise ale tinerilor din faţa lor. Oare de ce fac asta? Vor să vândă ceva? Dar adolescenţii nu cer nimic la schimb. Vor doar să ducă mai departe mesajul că, dincolo de grijile zilnice, nu trebuie să uităm să dăruim afecţiune.
S-au strâns în jurul unei băncuţe, în Piaţa „Mihai Viteazul“, înarmaţi cu foi mari din blocuri de desen şi carioci de toate culorile. Trecuse de ora prânzului şi craiovenii mergeau grăbiţi prin faţa lor, aruncându-le priviri curioase şi căutând să ajungă cât mai repede la umbră. Întinzând braţele, adolescenţii voluntari şi-au ales „victimele“ şi le-au cerut o îmbrăţişare. For free. Gratis. Nimeni nu vrea nimic în schimb.
„Nu prea ştiam ce să fac. Dar m-am simţit bine după ce am îmbrăţişat-o pe fata aceea. Cred că am rămas o vreme cu un zâmbet pe faţă şi cu o bucurie mică în suflet. Ciudat, doar era o străină. Dar m-am simţit bine“, spune o doamnă câţiva metri mai departe de locul în care se strânseseră voluntarii din campania naţională „Îmbrăţişări Gratuite (Free Hugs)“.
Fără discriminare
Tinerii care s-au strâns în Piaţa „Mihai Viteazul“ n-au ţinut cont nici de vârstă, nici de sex, nici de etnie: „În general, oamenii în vârstă sunt mai reticenţi şi sceptici. O bătrână ne-a întrebat «Cum, maică, să mă îmbrăţişaţi voi pe mine, că sunt bătrână şi urâtă şi bolnavă?» Dar, după ce le povesteşti despre ce e vorba, le place, prind drag. N-am făcut nici discriminări. La un moment dat a trecut un grup de femei rome şi ne-am dus să le îmbrăţişăm. Mi-a plăcut că nici unul dintre noi nu s-a strâmbat sau n-a reacţionat“, a spus Rimona Afana, preşedinta Asociaţiei pentru Integrare Europeană Quiz, cea care a organizat manifestarea la Craiova. Circa 20 de tineri s-au alăturat campaniei coordonate la nivel local de S