Deşi a dispărut din atenţia internauţilor după ce zvonurile privind marea sa "lansare" în data de 1 aprilie nu s-au materializat, virusul Conficker infectează computere din întreaga lume cu o viteză ameţitoare, avertizează cercetătorii din domeniul securităţii IT.
Conficker infectează zilnic aproximativ 50.000 de calculatoare, potrivit cercetătorilor de la Symantec, iar SUA, Brazilia şi India sunt statele cele mai afectate, informează PC World. "Atenţia mass-media asupra Conficker/Downadup a dispărut, dar acesta există şi continuă să se răspândească", se anunţă pe blogul companiei de securitate IT Symantec.
Acest virus a început să circule anul trecut, profitând de o slăbiciune a sistemului de operare Windows şi infectând reţele întregi. De asemenea, s-a transmis prin intermediul dispozitivelor de stocare externe, precum stick-uri USB. Potrivit experţilor din domeniul securităţii IT, a infectat milioane de PC-uri din toată lumea până în ziua de azi.
Conficker Working Group, o organizaţiei ai cărei membrii urmăresc evoluţia virusului şi încearcă să găsescă o soluţie pentru el, a dezvoltat o reţea de servere care să comunice cu PC-urile infectate. Acestea au descoperit virusul până şi în sistemele multor companii din topul Forbes al celor mai mari 1000 de business-uri. "Observăm că şi companii care au investit milioane de dolari în securitate IT au acest virus în reţea, chiar de ceva timp", a declarat Rick Wesson, CEO al Support Intelligence şi membru al Conficker Working Group. Potrivit lui Wesson, chiar şi Microsoft încă are sisteme infectate.
Virusul a primit mai multă atenţie la sfârşitul lunii martie, deşi îşi făcuse simţită prezenţa încă din 2008, existând îngrijorarea că schimbarea modalităţii prin care acesta va primi update-uri de la această dată va duce la o nouă rundă de atacuri. Temerile experţilor în