El a precizat ca relatia dintre banci si companii s-a recalibrat de la o competitie acerba la un parteneriat pe termen lung. "E un proces sensibil de rebalansare. Atat bancile, cat si companiile incearca sa se adapteze, iar competitia se muta pe relatiile pe termen lung."
In opinia presedintelui BCR, creditarea in euro va ramane, cel mai probabil, o forma de finantare preferata de companii din cauza diferentialului mare de dobanda fata de imprumuturile in lei.
Bruynseels a aratat ca, potrivit calculelor BCR, creditele externalizate pe partea de corporate se cifreaza la 8-10 miliarde de euro. "Pe corporate market s-a inregistrat un trend de scadere din trimestrul patru, care este semnificativ pentru o piata de aceste dimensiuni. Este o piata importanta, distorsionata de externalizari, care probabil se ridica la 8-10 mld. euro."
Referindu-se la evolutia costului finantarilor, presedintele BCR a precizat ca "dobanzile la credite vor scadea pentru ca sunt multi bani. Dar ghici ce se va intampla cu dobanzile la depozite? Vor cobori si ele".
Bruynseels a mai afirmat ca BCR este angajata sa finanteze Romania in conditiile unor proiecte fezabile, iar actionarul majoritar Erste Bank este angajat sa sprijine banca.
"La BCR facem old fashion banking. Incercam sa ajutam cat mai multi clienti prin restructurare si speram sa isi revina. Unii nu vor reusi, sunt pur si simplu prea indatorati. Somajul este cea mai mare amenintare pe retail."
Restructurarile urmeaza sa fie operate pentru clientii care vor sa plateasca ratele, dar nu pot. "Pentru cei care nu vor sa plateasca nu am mila, pentru ca nu imprumut banii mei, ci pe ai actionarilor si ai deponentilor."
El a precizat ca relatia dintre banci si companii s-a recalibrat de la o competitie acerba la un parteneriat pe termen lung. "E un proces sensibil de rebalansare. Atat bancile, cat s