Preşedintele Comisiei pentru Alocări de Fonduri a Camerei Reprezentanţilor din SUA, David Obey, a declarat că nu va susţine suplimentarea resurselor financiare ale FMI, destinate cu precădere ţărilor din Europa de Est, dacă europenii nu majorează cheltuielile pentru stimularea economiei."Nu dorim ca «Unchiul Sam» să fie «Unchiul Fraier». Sunt foarte reticent în a susţine orice finanţare suplimentară pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI) atâta timp câ
Preşedintele Comisiei pentru Alocări de Fonduri a Camerei Reprezentanţilor din SUA, David Obey, a declarat că nu va susţine suplimentarea resurselor financiare ale FMI, destinate cu precădere ţărilor din Europa de Est, dacă europenii nu majorează cheltuielile pentru stimularea economiei.
"Nu dorim ca «Unchiul Sam» să fie «Unchiul Fraier». Sunt foarte reticent în a susţine orice finanţare suplimentară pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI) atâta timp cât europenii adoptă măsuri foarte modeste în privinţa stimulării economiei", a spus Obey.
Fondurile suplimentare sunt destinate susţinerii ţărilor care se confruntă cu dificultăţi financiare, cu precădere cele din Europa de Est.
Directorul pentru Relaţii Externe al FMI, Caroline Atkinson, a declarat, în timpul unei conferinţe de presă, că refuzul Congresului SUA de a aproba suplimentarea resurselor Fondului este "ipotetică", potrivit AFP.
"Cred că executivul american face tot posibilul pentru a asigura adoptarea acestei măsuri", spus Atkinson.
SUA s-au angajat, în aprilie, la o reuniune a G20, să sprijine un program special de împrumuturi al FMI cu 100 de miliarde de dolari, respectiv să-şi crească contribuţia obişnuită la Fond cu opt miliarde de dolari.
Statele europene au adoptat pachete de stimulare a economiei cu valori mai reduse, raportate la Produsul Intern Brut (PIB), decât SUA