Comisia Europeană a impus statului ca 7.000 de gropi de gunoi comunale neconforme standardelor de mediu să fie închise până la 16 iulie. Dacă primăriile nu vor rezolva problema gunoiului la timp, Garda de Mediu le va sancţiona pentru a încerca să evite procesul la Curtea Europeană de Justiţie. La nivelul României s-au închis sau au fost reabilitate până acum doar 1.304 gropi de gunoi comunale, dintr-un total de 7.068. Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, a spus că dacă la începutul anului primarii comunelor cu probleme de gestionare a deşeurilor erau dornici să-şi rezolve situaţia gunoiului, în prezent s-a creat o stare de apatie în rândul acestora.
„Probabil primarii au impresia că există cineva acolo sus care va avea grijă ca Tratatul de aderare să fie renegociat... Nu există aşa ceva!”, a declarat Ionescu. Acesta susţine că pentru primari nu există prezumţia necunoaşterii, în cazul în care ei ar încerca să se eschiveze, argumentând că sunt noi în funcţie. „Din moment ce s-au angajat în cursă, înseamnă că ştiau toate datele problemei. Nu mai merge ca la grădiniţă: mămică, cerem încă un an păsuire”, a mai spus comisarul-şef al Gărzii de Mediu.
Comisia europeană ne va verifica prin satelit
Jumătatea lunii iulie nu este doar termenul final la care autorităţile locale trebuie să închidă gropile comunale şi să găsească alternativă, pentru ca statul să nu plătească amenzi colosale la Comisia Europeană (CE). Este şi momentul în care va începe sancţionarea primăriilor de către Garda de Mediu .
Silvian Ionescu spune că în toată ţara comisarii vor începe inventarierea şi, în funcţie de situaţie, sancţiunile vor consta fie în avertismente, fie în amenzi de până la 100.000 de lei. „Dacă vom constata că unii primari au bunăvoinţă şi se luptă să gestioneze cât mai bine şi cât mai repde situaţia, at