Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu a impus României alte condiţii decât acelea pe care autorităţile române doreau să le îndeplinească, a declarat la Bucureşti, Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie şi fost economist-şef al Băncii Mondiale. Stiglitz a arătat că România se află printre ţările care nu sunt afectate atât de puternic de criza financiară internaţională. "Problemele aici nu sunt chiar atât de severe. Măsurile şi reglementările din
Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu a impus României alte condiţii decât acelea pe care autorităţile române doreau să le îndeplinească, a declarat la Bucureşti, Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie şi fost economist-şef al Băncii Mondiale.
Stiglitz a arătat că România se află printre ţările care nu sunt afectate atât de puternic de criza financiară internaţională.
"Problemele aici nu sunt chiar atât de severe. Măsurile şi reglementările din sistemul bancar au fost bune", a spus Stiglitz, menţionând că unul dintre avantaje a fost rata de curs de schimb flexibilă.
Pe de altă parte, el a arătat că flexibilitatea cursului de schimb scade odată cu creşterea împrumuturilor în monedă locală.
România are un acord de finanţare externă în valoare de 20 miliarde euro, coordonat de FMI, la care participă şi Uniunea Europeană, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi alte instituţii internaţionale.
Acordul cu FMI prevede, printre altele, o ajustare a cheltuielilor, astfel încât deficitul bugetar să nu depăşească 4,6% din PIB la finele anului, respectiv 24,3 miliarde lei.
Obiectivele acordului României cu FMI sunt reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB până în 2011, menţinerea capitalizării băncilor şi lichidităţii de pe piaţa financiară la un nivel adecvat, reducerea inflaţiei în ţinta BNR, asigurarea finanţării ext