În Grozăveşti, liceul UCECOM (Grupul Şcolar de Arte şi meserii "Spiru Haret" " denumirea oficială). În liceu, o încăpere. Nici mică, nici prea mare, dar... caldă. Cu genul de atmosferă nonformală, nepretenţioasă, avînd mici obiecte decorative presărate pe ici, pe colo, desene pe pereţi... Ca într-o grădiniţă mai sobră. De fapt, e o sală de clasă. Iar obiectele respective " haine, pui galbeni tip ciucuri, goblenuri, chiar şi picturile " sînt făcute de ocupanţii locului. Seniori (cum le spune Sorin Marinescu, coordonatorul Centrului) şi adolescenţi. Ba chiar şi cîţiva copii.
Numele oficial al locului este Centrul Comunitar Generaţii. Şi îi reflectă adecvat scopul: acela de a aduce laolaltă, într-o nouă "abordare" (cuvînt aparţinînd pliantului de prezentare şi mult iubit de limbajul tehnic organizaţional) persoane aparţinînd unor generaţii diferite. Vîrstnicii, pe de o parte, copiii şi tinerii proveniţi din centre de plasament sau din familii sărace şi dezorganizate, pe de alta. Într-un proiect al Fundaţiei Principesa Margareta a României, înfiinţat în octombrie 2007. Sorin Marinescu ne povesteşte care au fost etapele acestui centru: "Primele sosite au fost persoanele vîrstnice. În octombrie, au venit 100 de persoane. În anul 2008, am continuat cu tinerii şi copiii. (Fundaţia plăteşte pentru 30 de tineri taxele şcolare " UCECOM-ul este un liceu privat " şi le asigură materialele pentru şcoală.) Vîrstnicii au o anumită experienţă de viaţă, pe care ar putea să o împărtăşească şi altora; iar tinerii pot veni cu pasiunea şi entuziasmul lor. Punînd toate aceste valori împreună, iese ceva frumos. Considerăm că sîntem pionieri în acest domeniu".
Evident, generaţiile nu au interacţionat armonios chiar de prima dată, la comandă. Şi unii, şi alţii veneau cu probleme de acasă. Nu doar adolescenţii crescuţi fără părinţi sau în familii destrămate. Ci şi vîrstnicii,