Intr-un studiu realizat la inceputul acestui an de Henley Centre Headlight Vision pentru Aviva si publicat de catre Evenimentul Zilei, rezulta ca romanii se considera prea saraci pentru a face economii.
Pe scurt, datele acestui studiu sunt urmatoarele: in 2008, doar 29% dintre romani au reusit sa puna ceva bani deoparte iar dintre acestia, 7% au economisit pana in 100 euro (in tot anul) iar 4% au reusit sa puna deoparte peste 1500 eur.
Mai mult, dintre romanii care nu au pus nici un ban deoparte anul trecut, 64% spun ca nu isi permit sa faca asta fie din cauza veniturilor prea mici, fie din cauza ratelor prea mari; 25% nu fac economii pentru ca nu au incredere in sistemul financiar (!!) iar 7% sunt sinceri si spun ca nu ii intereseza subiectul numit economisire.
Acum, sa analizam putin situatia raportandu-ne la cei care cel putin teoretic sunt mai saraci si mai amarati decat noi, respectiv la bulgari. Astfel, la sfarsitul anului 2007 (nu am gasit date mai recente pentru Bulgaria insa situatia nu se putea schimba foarte mult in doar un an si jumatate), suma totala pe care bulgarii o detineau sub forma de valuta, depozite la banci si investitii in fonduri mutuale era de aproximativ 12 miliarde de euro. PIB per capita in Bulgaria - $6900.
In aceeasi perioada, romanii detineau 24.3 miliarde euro. Daca vom compara sumele, vom vedea ca noi detinem o suma dubla comparativ cu bulgarii, insa populatia Romaniei este de aproape trei ori mai mare. Tocmai de aceea, pentru a face o comparatie cat de cat valida, trebuie sa comparam economiile pe cap de locuitor. Astfel, un roman are economii in valoare de aproximativ 1100 eur iar un bulgar de 1600 eur, deci cu 45% mai mult. PIB per capita in Romania - $9300, cu aproximativ 35% mai mare decat cel al bulgarilor (sursa).
Cum putem explica aceasta diferenta in conditiile in care bu