Liviu Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), sustine ca in acest an industria IT va scadea cu 10% fata de anul trecut, cand a atins valoarea de 900 mil. euro (din care 500 mil. euro au fost exporturi).
"Fondurile europene au fost neglijate. Cifra de afaceri generala, pe segmentul IT, scade si nu cred ca se va opri din scadere in trimestrele doi, trei si patru", a afirmat Dragan. Presedintele ANIS este de parere ca Romania nu va mai vedea niciodata o crestere cum a fost anii trecuti. Conform lui, una dintre cauzele scaderii industriei IT din Romania este amanarea sau chiar inghetarea investitiilor IT ale clientilor din sectorul privat.
"Acest proces este firesc. In general, investitiile IT intr-o economie in crestere, cum a fost cea a Romaniei, se realizeaza cand companiile au parte de cresteri de 30-40%, care creeaza un haos, iar managementul apeleaza la acest fel de solutii pentru optimizarea si controlul procesului. Cand nu mai e crestere, sectorul privat amana investitiile. Daca nu au fost facute in 2008, nu-i mai poti convinge sa faca acum", a afirmat Dragan.
El a adaugat ca nici sectorul public nu a a adus venituri mai mari companiilor IT.
"Exista o speranta pentru semestrul doi, dar tot vad ca se amana pentru trimestrele trei-patru", a declarat Dragan. "Clientii externi din proiectele de outsourcing au un comportament nepredictibil. Singurul efect pozitiv ar fi cresterea competivitatii", a adaugat el.
In plus, fondurile europene nu au fost eliberate pentru proiectele depuse de companiile IT din Romania. "Guvernul nu a avut timp sau chiar interes pentru proiectele depuse", a afirmat presedintele ANIS.
"De asemenea, recomand statului sa aprobe proiectele care au acces la fondurile europene, precum si lansarea de proiecte noi, in special din zona de e-guvernare", a mai spus seful pa