Evoluţia economiei României va depinde în următoarele trimestre de politicile interne, dar şi de contextul global, însă creşterea economică va intra în teritoriu pozitiv "numai" în al doilea semestru din 2010, a declarat agenţiei Mediafax reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek. "În timp ce unii indicatori pe termen scurt indică în continuare o deteriorare a condiţiilor eocnomice, alţi indicatori sugerează că rata contracţiei economice se temperează. Po
Evoluţia economiei României va depinde în următoarele trimestre de politicile interne, dar şi de contextul global, însă creşterea economică va intra în teritoriu pozitiv "numai" în al doilea semestru din 2010, a declarat agenţiei Mediafax reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.
"În timp ce unii indicatori pe termen scurt indică în continuare o deteriorare a condiţiilor eocnomice, alţi indicatori sugerează că rata contracţiei economice se temperează. Potrivit estimărilor din programul convenit cu România, economia va scădea în 2009 şi va stagna în 2010, în contextul în care creşterea se va relua numai în al doilea trimestru al anului viitor", a spus Lybek.
FMI anticipează o scădere în termeni reali a PIB de 4,1% pentru 2009, dar previzionează că economia îşi va reveni în 2011, când creşterea este estimată la 5%.
Produsul Intern Brut al României a scăzut în primul trimestru cu 6,4% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 2,6% comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut. În trimestrul patru din 2008, PIB a scăzut, în termeni ajustaţi, cu 3,4% faţă de perioada iulie - septembrie, economia intrând astfel în recesiune după două trimestre consecutive de scădere, în termeni ajustaţi sezonier.
Contracţia bruscă a activităţii economice nu a fost total neaşteptată
"Condiţiile economice în primul trimestru s-au deteriorat şi în alte ţări. Prin urm